GENT/WAARSCHOOT - De brand in de kerk van Waarschoot op oudejaarsnacht werd aangestoken door een 17-jarige jongeman uit Eeklo. De dader heeft bekend en is inmiddels door de jeugdrechter in een jeugdinstelling geplaatst. Dat verklaart het parket van Gent.
Eerder was sprake van een 19-jarig meisje, vriendin van de uiteindelijke dader, als mogelijke betrokkene bij de brandstichting. Zij werd echter door de onderzoeksrechter niet aangehouden wegens onvoldoende bewijs.

De 17-jarige dader vierde samen met enkele vrienden oudejaar. Met het 19-jarige meisje was hij die nacht gaan wandelen. Samen zijn zij de kerk binnengegaan. Toen de jongeman aan het meisje zei dat hij zin had om vandalenstreken uit te halen, verliet het meisje de kerk. De jongeman stak met een kaars het Mariabeeld in brand. Vanaf dan heeft de brand zich volgens zijn verklaring zeer snel verspreid.

Het 19-jarige meisje sprak de dagen na de brand in de kerk met enkele vrienden over wat was voorgevallen. De lokale politie van Waarschoot kon daardoor de dader identificeren.

De komende dagen zullen alle vandalenstreken uit de omgeving van Waarschoot bij het parket van Gent gecentraliseerd worden. Men wil nagaan op de jongeman nog in verband kan gebracht worden met andere feiten. De jongeman had volgens het parket ook eerder al gedragsproblemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in