ROME - Antonio Todde, de oudste man ter wereld die op 22 januari zijn 113ste verjaardag zou vieren, is donderdagavond in zijn dorp Tiana, in Midden-Sardinië overleden. Antonio was herder. Tot vier jaar geleden oefende hij dat beroep uit.
Antonio Todde zag het levenslicht in het jaar dat in Parijs de Eiffeltoren voltooid werd. Benito Mussolini was toen nog een broekventje.

Sedert tien jaar weduwnaar en vader van twee dochters van 80 en 77 jaar, bracht Todde zijn ganse leven in en rond zijn dorp Tiana door. "In het leven moet je niet meer doen dan de ene na de andere dag te nemen en zo vooruit te gaan" placht de man te zeggen.

Het dagelijkse menu van de bijna 113-jarige zag er als volgt uit: pasta, soep, varkens- en schapenvlees. Bij elke maaltijd dronk hij anderhalf glas wijn.

In zijn familie is lang leven de regel: Antonio's vader werd 90 en een van zijn zussen 100 jaar. Zijn moeder stierf toen ze 99 was aan een voedselvergiftiging. Een andere zus tenslotte werd 97 jaar.

Sardinië heeft nu wel de door het Guinness Book of World Records erkende oudste man ter wereld verloren, maar is nog altijd recordhouder van het percentage honderdjarigen vergeleken met de rest van de bevolking. Volgens de medische faculteit van Sassari zijn er op het eiland namelijk 135 mensen van honderd jaar of ouder per 1 miljoen inwoners. Op de tweede plaats komen landen als Denemarken en Engeland, met tussen de 70 en de 80 mensen in die leeftijdscategorie per 1 miljoen inwoners.

Een andere bewoner van Midden-Sardinië, Giovanni Frau, heeft op 29 december zijn 111ste verjaardag gevierd. Hij is nu de derde oudste mens op aarde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig