BRUSSEL – Federale hervormingen hebben vaak een negatieve invloed op de gemeentelijke financiën. De kosten voor de gemeenten dreigen in de miljarden te lopen, al zijn er nog geen precieze cijfers voorhanden. Dat stelden de Vlaamse en Waalse ministers bevoegd voor steden en gemeenten, Charles Michel en Johan Sauwens op een persconferentie.
Voor Michel en Sauwens is het ondenkbaar dat de gemeentes alleen zouden opdraaien voor hervormingen die op federaal vlak beslist zijn. Het gaat onder meer om de politiehervorming, de fiscale hervorming, het vrijmaken van de energiemarkt, de verhoging van de vergoedingen van gemeentelijke mandatarissen en de immigratiepolitiek.

"Het is niet de bedoeling de hervormingen zelf in vraag te stellen. Maar het is belangrijk voor ons om te signaleren welke gewettigde zorgen bij de lokale mandatarissen leven", zegt Michel. Voor Sauwens en Michel willen in eerste instantie duidelijkheid over de precieze financiële gevolgen voor de steden en gemeenten.

Al in november hebben de Waalse en Brusselse minister-presidenten. François-Xavier de Donnéa en Jean-Claude Van Cauwenberghe het probleem aangekaart bij premier Guy Verhofstadt. Maar op federaal niveau werd nog geen gehoor gegeven aan de grieven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig