TOKYO - Het Japanse elektronicaconcern NEC gaat de komende twee jaar een groot aantal van zijn buitenlandse fabrieken voor mobiele telefoons afstoten. Daarnaast zou het bedrijf vier productieplatforms voor personal computers in Europa en Azië willen verkopen.
Het geld van de opbrengst willen de Japanners steken in de verdere ontwikkeling van een nieuw glasvezelnetwerk. Voorts heeft NEC geld nodig om de concurrentiekracht van zijn fabrieken in eigen land te vergroten.

,,Wij overwegen de verkoop van al onze buitenlandse fabrieken voor telecomproducten'', verklaart de woordvoerder Ken Fukuchi. De productieplatforms gaan van de hand ,,als we een goede overeenkomst kunnen sluiten of als we het eens worden over de voorwaarden''.

Verkoopsstrategie vorig jaar al ingezet

Met zijn plannen zet NEC een vorig jaar ingezette verkoopstrategie voort. Het concern deed in 2000 al drie fabrieken in de Verenigde Staten, Brazilië en Groot-Brittannië van de hand.

De Japanners trekken zich in ieder geval terug uit twee fabrieken in Mexico. Soortgelijke fabrieken in Argentinië, Australië, Filipijnen, Portugal, Thailand en Vietnam moeten ook geld in het laatje brengen.

De productielocatie in China blijft zeker open. NEC heeft grote verwachtingen van de mobiele telefoniemarkt in dat land.

Ook in de fabrieken voor personal computers overweegt NEC het mes te zetten. Faciliteiten in Frankrijk, Maleisië, Filipijnen en Schotland liggen in het vizier.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig