BRUSSEL – Lernout & Hauspie krijgen gerechtelijk akkoord tot 30 juni 2001 onder strenge en strikte voorwaarden. Dat heeft de kamer van koophandel in Ieper vanmorgen beslist. Rechter Michel Handschoewerker eist wel dat enkele leden van de raad van bestuur moeten verdwijnen. Volgens de rechter is er geen twijfel aan dat er bij het bedrijf fraude is gepleegd.
Het spraaktechnologieconcern krijgt gedurende zes maanden opschorting van betaling. Ondertussen moet er voor 1 maart een buitengewone algemene vergadering komen in Ieper. Op die bijeenkomst moet L & H de aandeelhouders uitvoerig uitleg geven over de toestand van het bedrijf.

Lernout & Hauspie had deze week opnieuw een gerechtelijk akkoord aangevraagd nadat een eerder verzoek op 8 december als onvoldoende was afgewezen. In de Verenigde Staten werkt het bedrijf al sinds november onder de Amerikaanse faillissementswet.

De belangrijkste schuldeisers zijn vijf banken die vorig jaar een krediet van 400 miljoen dollar hebben verstrekt om de overname te financieren van het Amerikaanse bedrijf Dictaphone. Eind maart vervalt een lening van 180 miljoen dollar.

In een eerste reactie op de uitspraak heeft de voorzitter van de Raad van de Bestuur, Roel Pieper, zich tevreden. Hij kondigt meteen aan dat twintig procent van het personeel zal moeten afvloeien. Bovendien zou de post van bestuurder Jo Lernout op de helling staan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig