SYDNEY - Australië en Nieuw-Zeeland voeren vanaf maandag voorlopig geen Europees rundvlees meer in. Dat heeft de Australische regering vandaag bekendgemaakt. Winkeliers krijgen ook de raad om alle producten met Europese rund uit de rekken te verwijderen. De maatregelen zijn een gevolg van de BSE-crisis in Europa.
Het verbod slaat op alle producten waarin rundvlees is verwerkt, afkomstig uit de vijftien EU-lidstaten en vijftien Europese buurlanden. De beslissing moet ervoor zorgen dat Australië vrij blijft van BSE-gevallen, zegt de Australische minister van Landbouw, Warren Truss. In 1996 verbood Australië al de invoer van Brits rund.

Australië en Nieuw-Zeeland voeren jaarlijks ongeveer duizend ton van rund afgeleide producten in. De lijst van Europese producten omvat ondermeer Belgische sausen en soepen, Kroatische en Duits paté of Franse cassoulet.

Consumenten krijgen de raad om aandachtig de etiketten op winkelwaar te controleren. Winkeliers worden aangeraden om producten met Europees rund uit de rekken te halen.

In Australië noch Nieuw-Zeeland zijn voorlopig gevallen van dollekoeienziekte of de menselijke variant Creutzfeldt-Jakob opgedoken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig