Barda redt Genks puntje
RC Genk ontsnapte gisteren op Lokeren. De Limburgers zetten een vroege achterstand in de slotfase nog om in 1-1. Ondanks drie matchen op rij zonder overwinning houdt Genk nog voeling met de top vijf.
Vicekampioen RC Genk kon voor de derde week op rij niet winnen. Ondanks een povere zeven op achttien en dankzij puntenverlies ook van de concurrenten blijven de Limburgers wel zesde.

Het had nog erger kunnen zijn voor Genk, want het stevende lange tijd af op een nederlaag in Lokeren en een grijze achtste plaats. Na een snelle prachtgoal van Carevic bevestigde Lokeren vooral zijn defensieve reputatie. Na twaalf matchen slechts negen tegengoals: het minste van alle clubs in onze Jupiler League.

Genk bevestigde ook een, mindere prettige reputatie. Het had voor rust opnieuw moeite om de bij momenten goeie acties om te zetten in echte doelkansen en zeker in doelpunten. Na de rust stelde Genk gewoon veel te weinig voor maar lukte Barda toch nog de onverwachte gelijkmaker.

Met vijf goals is Barda de Genkse topschutter. Bosnjak, die in die positie verwacht werd, worstelde gisteren opnieuw met zichzelf: inzet te over bij de Kroaat, maar nog maar eens geen enkele doelgerichte actie. Na zijn zware knieblessure van vorig jaar zoekt Bosnjak tevergeefs naar zijn beste vormpeil.

Droomstart

Lokeren nam dus een droomstart. Al in de derde minuut kreeg Mario Carevic te veel ruimte van Genk net buiten de zestien. De Kroaat kreeg de bal toegespeeld van Pavlovic en trapte bijzonder knap de 1-0 in doel.

Lokeren zat in een zetel. Genk kreeg en nam het initiatief in handen en had speloverwicht. Er kwamen ook kansen voor de Limburgers. Vooral Barda, al weken de beste Genkenaar, en Dahmane, op links omdat Soetaers niet voldoende hersteld was om te starten, lieten zich opmerken.

Na een slimme doorsteekpass van Barda trapte Dahmane uit een scherpe hoek op Copa. Vanuit dezelfde hoek links voor doel ging ook Barda, vrijgespeeld door Alex, zijn kans. Zijn schot ketste via de deklat weer het spel in. Op een vrije trap kwam Barda weer dicht bij zijn vijfde van het seizoen, maar Copa pakte spectaculair.

Genk verdiende op dat moment een gelijkmaker, maar het bleef voor de Limburgers opletten achterin. Carlos kopte net over op hoekschop en na een prima actie van Tambwe op links tikte Tiko de bal botsend over het doel van Bailly. Voor het overige hielden Matoukou en Lolo (Caillet werd na enkele slechte matchen naar de bank verwezen) het goed onder controle.

Rood voor natrappende Cornelis

Na rust kon Genk zijn wil niet meer opleggen. Bosnjak bleef onbereikbaar en ook Barda zakte weg. De wedstrijd werd heel wat slordiger en op een eerste doelgevaar was het twintig minuten wachten.

Tambwe ging op Bailly af en werd net buiten de zestien gestuit door Vandooren. Lokeren schreeuwde om een rode kaart maar Burie gaf geen kik. Vandooren raakte nochtans eerst de benen van Tambwe en pas daarna de bal. Tambwe mocht nog eens op Bailly afstormen maar koos voor eigen succes terwijl Mbayo mee was.

Genk kwam geen enkele keer meer in de buurt van de gelijkmaker en verloor aanvoerder Cornelis nog wegens natrappen. Het zag er hopeloos uit tot Lolo een lange ren opzette. Zijn voorzet week nog af waardoor Barda vijf minuten voor tijd de gelijkmaker kon scoren. Volgende week moet er thuis tegen Charleroi absoluut gewonnen worden. Lokeren slaagde er voor de moeilijke duels tegen Standard, Cercle en Gent niet in om naar de vijfde plaats te springen.