ROME - De Italiaanse oppositieleider Silvio Berlusconi heeft de regering opgeroepen de grenzen te sluiten voor immigranten uit Roemenië. In de krant La Stampa zei Berlusconi dat Italië een moratorium moet instellen voor Roemeense arbeiders. Als hij in de regering zat, was zo’n verbod er al lang geweest, zei de oud-premier.
Oud-minister van buitenlandse zaken Gianfranco Fini van de rechtse Nationale Alliantie wil dat duizenden immigranten worden uitgewezen. 'Alleen in Rome moeten er onmiddellijk twintigduizend worden uitgezet', zei hij in een talkshow.

Eind oktober besloot de regering dat burgers uit EU-landen uitgewezen moeten kunnen worden als zij een gevaar vormen voor de openbare veiligheid. De centrumlinkse regering van premier Romano Prodi nam het besluit na de dodelijke mishandeling van een 47-jarige vrouw uit Rome door een jonge Roemeen. Het besluit moet nog bekrachtigd worden door het parlement.

Roemenië wil eerlijke en hardwerkende landgenoten beschermen

In Boekarest riep de Roemeense premier Calin Popesco Tariceanu zijn ministers bijeen om de ontwikkelingen in Italië te bespreken. Tariceanu telefoneerde ook met Prodi om er bij hem op aan te dringen eerlijke en hardwerkende Roemenen in Italië te beschermen. Ook paus Benedictus XVI mengde zich zondag in het debat. Hij herinnerde eraan dat immigranten plichten, maar ook rechten hebben. Op een parkeerplaats in Rome werden vrijdagavond drie Roemenen door een groep Italianen met stokken en messen aangevallen