Record voor formatie
BRUSSEL - Formateur Yves Leterme en de oranje-blauwe partijen starten maandag een cruciale week in de vorming van een mogelijke oranje-blauwe regering. Een ding staat vast: de formatiepoging van CD&V/N-VA, MR, Open Vld en CDH wordt de langste uit de Belgische geschiedenis.
Maandag zijn er 148 dagen na de verkiezingen van 10 juni verstreken. Dat zijn precies evenveel dagen als er in 1987-88 nodig waren om de regering-Martens VIII in het zadel te krijgen. Na de verkiezingen van 13 december 1987 duurde het immers tot 9 mei 1988 voor die regering, met christendemocraten, socialisten en de Volksunie, de eed aflegde. Komende dinsdag wordt dat record dus gebroken.

De vorming van de regering-Martens VIII was moeilijk, onder meer vanwege een coalitiewissel. Martens VIII kwam er na de val van de rooms-blauwe regering, officieel vanwege de kwestie-Voeren. Premier Wilfried Martens (CVP) had vooraf verklaard dat hij geen regering met socialisten wou vormen. Zijn partijgenoot Jean-Luc Dehaene moest toen de bocht mogelijk maken die toeliet om een regering met socialisten en de Volksunie te vormen en de liberalen te laten vallen.

Leterme start 'week van de waarheid' bij de koning

Formateur Yves Leterme brengt maandag om 14.30 uur opnieuw een tussentijds verslag uit bij de koning. Voor het overige is het nog niet duidelijk wanneer de oranje-blauwe onderhandelaars terug rond de tafel gaan zitten om hun zoektocht naar een communautair akkoord aan te vatten. Met de 'deadline' van woensdag in het achterhoofd zal de kwestie BHV wellicht als eerste worden aangepakt.

De oranje-blauwe onderhandelaars waren met Allerheiligen enkele dagen met vakantie. Wel reed formateur Leterme het land rond om informeel met de verschillende partijvoorzitters te praten. Eerst kwamen Bart De Wever (N-VA) en Jo Vandeurzen (CD&V) aan bod. Zondag zag Leterme achtereenvolgens cdH-voorzitster Joëlle Milquet en FDF-voorzitter Olivier Maingain. Daarna had de formateur een onderhoud met Maingain en MR-voorzitter Didier Reynders, die zondagmorgen terug was van een reis naar Kenia. Zondagavond ziet Leterme de Open Vld’ers Bart Somers en Patrick Dewael.

Het is zo goed als zeker dat de oranje-blauwe delegaties maandagmorgen niet formeel gaan vergaderen. Op de MR na houden alle partijen maandagmorgen immers hun wekelijks partijbureau.