BRUSSEL - Het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken stuurt een hoge diplomaat naar N’Djamena om van dichtbij de toestand te volgen van Jacques Wilmart, de Belgische piloot die sinds een week opgesloten zit in Tsjaad in het kader van de poging van de organisatie Arche de Zoé om 103 kinderen naar Frankrijk te sturen. Dat meldt Buitenlandse Zaken.
Het hoofd van de afdeling Afrika van de FOD Buitenlandse Zaken, Guy Trouveroy, vliegt maandag naar de Tsjadische hoofdstad N’Djamena, aldus woordvoerder van Buitenlandse Zaken Marc Michielsen.

Trouveroy zal er van dichtbij het dossier van Wilmart opvolgen en contact houden met diens advocaten, aldus Michielsen. De Belgische piloot wordt vervolgd voor medeplichtigheid aan de ontvoering van minderjarigen, na de poging van de Franse organisatie Arche de Zoé om kinderen vanuit Tsjaad naar Frankrijk te brengen.

Nog volgens de woordvoerder heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht getelefoneerd met zijn Franse collega Bernard Kouchner, terwijl de Franse president Nicolas Sarkozy zondag een bezoek bracht aan N’Djamena. De drie Franse journalisten en vier Spaanse hostessen die zondag werden vrijgelaten, stapten mee op het vliegtuig richting Frankrijk.