BRUSSEL - De verklaringen van Vlaams SP.A-minister Frank Vandenbroucke over N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag in De Zevende Dag hebben CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen 'onaangenaam verrast'. Volgens Vandeurzen zijn Vandenbrouckes uitspraken weinig loyaal tegenover een van de regeringspartners in de Vlaamse regering.
Vandenbroucke had gezegd dat het feit dat De Wever meewerkt aan een regering tegen de socialisten de kans op een staatshervorming doet verdwijnen. Hij verweet de N-VA-voorzitter ook het imago van de Vlaamse beweging kapot te maken.

'Ik betreur de houding en de timing van Vlaams minister Vandenbroucke. Zijn uitlatingen zijn weinig loyaal tegenover een van zijn regeringspartners in de Vlaamse regering. Wij zijn onaangenaam verrast omdat we tot nu toe in minister Vandenbroucke een goede partner vonden om het ambitieuze Vlaamse regeerprogramma uit te voeren', zegt Vandeurzen.

De SP.A moet echter goed weten wat ze wil. De partij komt in een situatie die voor CD&V heel herkenbaar is: in de meerderheid in Vlaanderen, in de oppositie in het federale parlement. Loyaal de Vlaamse meerderheid steunen en kritisch zijn tegenover diezelfde partners in de Kamer en Senaat is mogelijk, dat heeft CD&V de voorbije jaren aangetoond', zegt de CD&V-voorzitter, die de SP.A oproept om mee te werken 'aan deze vorm van volwassen federalisme'.