NAIROBI - Somalische piraten hebben zondag twee bijna een half jaar geleden door hen gekaapte schepen verlaten. De 24 bemanningsleden van de twee schepen zijn in veiligheid.
De piraten kaapten de Zuid-Koreaanse schepen, die onder Tanzaniaanse vlag voeren, op 15 mei voor de kust van Somalië. De Amerikaanse marine escorteert de schepen, de Mavuno 1 en 2, op verzoek van Zuid-Korea naar een haven in Jemen. De bemanning van de schepen bestaat uit Chinezen, Zuid-Koreanen, Vietnamezen, Indiërs en Indonesiërs. In de Zuid-Koreaanse pers werd eerder gemeld dat de kapers tussen 700.000 en een miljoen dollar losgeld eisten. Het is niet duidelijk of er losgeld is betaald.

In de wateren bij Somalië bevinden zich nu nog drie gekaapte schepen. Dinsdag lukte het de bemanning van een Noord-Koreaans schip met behulp van de Amerikaanse marine de piraten die hun schip hadden gekaapt te overmeesteren. Twee piraten werden daarbij gedood.

In de wateren bij Somalië worden steeds meer schepen gekaapt: alleen al in de eerste negen maanden van dit jaar waren het er 26, tegen acht in 2006. Behalve op vrachtschepen hebben piraten het ook gemunt op schepen van hulporganisaties. Sinds een van zijn schepen in februari werd gekaapt voert het Wereldvoedselprogramma alleen nog per vliegtuig voedseltransporten uit op Somalië, hoewel dat duurder is dan per schip.