BRUSSEL - De politie heeft zondag rond 15 uur een twintigtal mensen opgepakt in Elsene in het kader van een nationalistische manifestatie, waarvoor geen toelating was verleend. Dat heeft de politie laten weten.
Een vrouw werd gerechtelijk aangehouden voor het breken van een raam. De vrouw raakte daarbij gewond aan het hoofd en werd naar het ziekenhuis gebracht. Daarnaast werden ook administratieve aanhoudingen verricht.

De manifestatie in Elsene werd georganiseerd door de groepering NATION, maar ook Vlaamse extremisten waren van de partij. De manifestanten droegen een Russische vlag. Rond 15 uur begaven ze zich naar de woning van de burgemeester van Elsene, aan de Franz Merjaystraat in Elsene, om er te protesteren tegen zijn beslissing om de manifestatie te verbieden. Maar de burgemeester gaf zondagmiddag niet thuis. De manifestanten werden daarop door de politie uiteengedreven. Een twintigtal onder hen werd opgepakt.

De initiatiefnemers hadden een aanvraag ingediend om zondag te manifesteren op het Henri Michauxplein in Elsene - de Armeense genocide indachtig - tegen de recente incidenten in Sint-Joost, Schaarbeek en Brussel-Stad met jongeren van Turkse origine. 'De Turkse extremisten kunnen doen wat ze willen. Wij, wij vragen een toelating om te betogen en dat wordt ons geweigerd', aldus een van de organisatoren van de manifestatie.