DUBAI - DP World uit Dubai, een van de grootste havenbedrijven ter wereld, heeft zondag bevestigd dat het 2.822 miljoen aandelen zal uitgeven. Het gaat mogelijk om de grootste beursgang ooit in het Midden-Oosten. De 2,8 miljard aandelen vertegenwoordigen in totaal 17 procent van het kapitaal. DP World beheert 42 containerterminals over heel de wereld, onder meer aan het nieuwe Deurganckdok in de Waaslandhaven.
De adviesprijs ligt tussen 1 en 1,3 dollar per aandeel en het aanbod loopt tot 15 november. 'Deze richtinggevende prijsvork weerspiegelt de sterke internationale reputatie van DP World en het vertrouwen in de toekomst', zegt vice-voorzitter Jamal Majid bin Thaniah.

Als het bod succesvol is, kan het bedrijf beslissen om nog eens 498 miljoen extra aandelen op de markt te gooien, zodat het totaal op 20 procent van het kapitaal komt. Op basis van de adviesprijs is DP World met zijn 16,6 miljard aandelen maximaal 21,58 miljard dollar waard.

De definitieve prijs van de aandelen zal pas bekend zijn op 21 november. De eerste notering op de beurs van Dubaï is gepland op 26 november. Het is voor het eerst dat een dergelijk groot internationaal havenbedrijf naar de beurs trekt. DP World wil in een tijdspanne van tien jaar zijn verhandelingscapaciteit verdubbelen tot 90 miljoen TEU’s. Zo wil het achterstand inlopen op grote concurrenten als Hutchison Port Holdings uit Hongkong en PSA International uit Singapore. De grootste beursgang in de regio totnogtoe is die van Saudi Telecom in 2003. Toen werd 4,1 miljard dollar opgehaald.