Sven Nys wint tweede superprestigecross
Sven Nys (Rabobank) heeft zondag in Hamme-Zogge met grote overmacht de tweede Superprestigeveldrit van het seizoen op zijn naam geschreven. Nys, die vorige maand ook de eerste manche in Ruddervoorde had gewonnen, versnelde op enkele ronden van het einde en reed daarna solo naar de zege.
De Tsjech Zdenek Stybar werd op een tiental seconden tweede, vlak voor zijn Fideaploegmaat en Belgisch kampioen Bart Wellens. De derde manche van de Superprestige wordt op 18 november in Asper-Gavere gereden.

Bijna een halve wedstrijd lang bleef de koers gesloten in Hamme-Zogge. Zdenek Stybar, Klaas Vantornout en Kevin Pauwels zorgden voor een snelle start, maar Sven Nys nestelde zich meteen in het wiel. In de tweede ronde kwam Erwin Vervecken zijn drie ploegmakkers aflossen in de spits. Maar het was slechts voor korte tijd, want de wereldkampioen zakte ver terug na een fietskaderbreuk.

Het tempo aan de kop lag erg laag, en bij het begin van de vijfde ronde, kwamen ze nog met 14 in aanmerking voor de overwinning. Toen begon Richard Groenendaal echter te sleuren, en enkel Sven Nys, Zdenek Stybar en met veel moeite ook nog Wilant van Gils konden volgen.

Voor de definitieve schifting zorgde Nys in hoogsteigen persoon. Toen Groenendaal hem aan de leiding liet komen, ging hij fors door in de spits en Van Gils en Groenendaal moesten lossen. Zij werden nog bijgebeend door Bart Wellens en ze moesten de derde podiumplaats aan hem laten.

Op naar een duel Nys-Stybar dus vooraan. Daarvoor moest Nys zijn compagnon wel een keer aanporren om mee te werken. In de achtste ronde stoof Nys door de zandbak, Stybar bleef steken en de beslissing was gevallen.

'Frustrerende koers'

"Het was een frustrerende koers", aldus Nys. "Als ik naar de kop rijd, spurten ze allemaal naar mijn wiel. Zet ik me in tweede positie, dan kijken ze naar mij om te zien wat ik met de leider ga doen. Soms ook laten ze gaten vallen en fietsen ze op het agressieve af. Op zo’n momenten is het goed als ik hulp krijg van iemand uit een andere ploeg. Dank dus aan Richard Groenendaal. Nadat hij zijn werk gedaan had, moest ik alleen nog met Stybar afrekenen. Een keer perfect door de zandbak rijden, volstond om ook hem af te schudden".

"De derde plaats was voor mij vandaag het hoogst haalbare", vertelde Belgisch kampioen Bart Wellens. "Een half uur lang fietste ik rond met een loom gevoel. Zaterdag in Eernegem voelde ik nog superbenen. Toen ik als gevolg van een valpartij niet meer kon winnen, spaarde ik die benen in het vooruitzicht van Hamme-Zogge. Zo zie je maar dat de ene dag de andere niet is".

"Voor mij was tweede worden het hoogst haalbare", liet Zdenek Stybar optekenen. "Het is juist dat Nys me aanporde om met hem mee te werken. Maar de beste van de wereld mag niet uit het oog verliezen dat ik nog 22 jaar moet worden in december en dat ik nog niet de macht heb die hij heeft".