'Vermeersch is een bullebak, geen racist'
'Johan Vermeersch is een onverbeterlijke bullebak maar geen racist. Hij is verliefd op FC Brussels. Dat maakt hem soms blind, ook blind van woede. De mediastorm die nu rond hem is ontstaan doet hem evenwel onrecht aan.' Dat zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld) zondag in een reactie op de racistische uitschuiver van Vermeersch tegenover speler Zola Matumona.
'Johan Vermeersch is een recidivist, hij kan het niet laten', weet Brussels minister Guy Vanhengel. 'Wanneer het tegenzit, scheldt en foetert hij in het wilde weg. Na een match hebben al tal van politici, spelers, sponsors, journalisten, scheidsrechters, zijn manager of zijn vrouw, wel eens de volle laag van hem gekregen. Vermeersch is wat dat betreft een fenomeen.'

Maar wie probeert om de brutale schors van Vermeersch te doordringen, ontdekt volgens Vanhengel 'evenwel iemand die het goed meent met de mensheid in het algemeen, met het kosmopolitische Brussel en vooral het voetbal en ’zijn’ club in het bijzonder'.

Vanhengel typeert de voorzitter van FC Brussels als 'een ’hardwerkende Vlaming’, een gewezen topsporter, een self-made man die lak heeft aan luiheid, gebrek aan inzet en tekort aan professionalisme' en 'iemand die niet vies is van deugnieterij om aandacht te krijgen'.

Dat Vermeersch een racist zou zijn, spreekt Vanhengel tegen. 'Integendeel, hij is fier op de vele jonge gasten van de meest uiteenlopende nationaliteiten die hij met zijn FC Brussels van de Molenbeekse straten houdt. Hij zet tegen de gekleurde medemens geen stoutere bek op dan tegen om het even wie. Alleen kunnen alle niet-gekleurde medemensen hem geen racisme, hoogstens onbeschoftheid of een gebrek aan wellevendheid verwijten.'