Op zondag 18 november 2007 blazen voorstanders van de eenheid van België verzamelen voor een optocht in Brussel. Initiatiefneemster is Marie-Claire Houard, een ambtenaar uit Luik, die in augustus begon met een petitie tegen separatisme. Intussen ondertekenden al meer dan 125.000 mensen.
Bij de optocht op 18 november zal de petitie voor de eenheid van België overhandigd worden aan de overheid. De optocht eindigt in het Brusselse Jubelpark waar een ‘Eenheidsfeest’ zal plaatsvinden. ‘Op die feestelijke dag die in het teken van verzoeningsgezindheid moet staan, krijgt ieder van ons de gelegenheid aan te tonen hoezeer wij aan ons land gehecht zijn’, zo luidt het aankondigend bericht.

Het initiatief voor de petitie kwam er toen de regeringsvorming in een communautaire crisis belandde. De petitie vraagt de politici dan ook ‘om zich bezig te houden met de echte, en meer dringende problemen van dit land zoals de werkgelegenheid, de veiligheid, de energieprijzen, het milieu, de pensioenen en de lonen’.

Wie wil, kan de petitie nog tot 16 november ondertekenen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in