De parlementsverkiezingen in Pakistan ‘zouden kunnen worden verschoven’. Dat melden de autoriteiten in Pakistan, waar president Pervez Musharraf zaterdag de noodtoestand afkondigde. De verkiezingen zouden normaal in januari plaatsvinden.
‘De verkiezingen zullen plaatsvinden, maar de datum zou kunnen worden aangepast omwille van de noodtoestand in het land’, zo verklaarde de Pakistaanse minister van Informatie Tariq Azeem. ‘Op dit moment is niets nog zeker.’

De verkiezingen om een nieuw parlement aan te duiden en de verkiezing van de leden van de vier provinciale vergaderingen in Pakistan waren gepland voor midden januari 2008. Die verkiezingen zouden de democratie moeten herstellen in Pakistan, dat sinds oktober 1999 met ijzeren hand geregeerd wordt door generaal Musharraf.

Vooraleer hij zaterdag de noodtoestand afkondigde, had Musharraf herhaaldelijk beloofd dat het parlement en de vier provinciale vergaderingen zouden mogen doorgaan door het einde van hun legislatuur op 15 november.

Pakistan zou dan gedurende zestig dagen geregeerd worden door een tijdelijke regering, tot aan de verkiezingen midden januari, zoals de Pakistaanse grondwet stipuleert.

Probleem is dat de grondwet zaterdag werd opgeschort door Musharraf. Hij beloofde wel een overgangsregime naar een democratie, zonder evenwel een datum op te geven voor de verkiezingen.

Oppositieleidster en oud-premier Benazhir Bhutto wil deelnemen aan die verkiezingen, op grond van onderhandelingen met Musharraf om de macht te delen.

Washington en Londen ondersteunen dat scenario op grond waarvan Musharraf president zou worden, zonder generaal van het leger te zijn. Bhutto zou dan voor de derde keer de regering leiden, nadat ze al eerste minister was van 1988 tot 1990 en van 1993 tot 1996.