De riskante ruimtewandeling van twee NASA-astronauten is succesvol verlopen. Dat zegt Derek Hessman, de chef-vluchtleider voor het Internationaal Ruimtestation (ISS) bij de NASA.
De astronauten slaagden er gisteren in een zonnepaneel te herstellen dat dinsdag beschadigd bleek. Het zeven uur negentien minuten durend uitje van Scott Parazynski en Doug Wheelock was riskanter dan ooit.: het zonnepaneel stond onder stroom en beide ruimtewandelaars bevonden zich buiten de veiligheidszone indien zij de reservezuurstof van dertig minuten moesten aanspreken.

De mannen slaagden er niettemin in het 37 meter lange zonnepaneel open te klappen, zodat het opnieuw stroom kon leveren. Door hun ingreep kan de hele batterij zonnepanelen nu opnieuw continu naar de Zon gericht worden.

Een vorige zondag ontdekt probleem met een kolossale roterende as (SARJ) om de zonnepanelen aan stuurboordzijde is nog niet opgelost. Wanneer dat zal worden aangepakt, is nog niet duidelijk.

Wel is de ruimtemeccano nu, wat de energievoorziening betreft, klaar om eind dit jaar het stroomverslindende Europese lab Columbus te ontvangen en begin volgend jaar een Japans lab.