Tsjaad laat journalisten en hostessen vrij
De Franse president Nicolas Sarkozy is zondagmiddag, na een kort bezoek aan Tsjaad, terug naar Frankrijk gevlogen. De drie Franse journalisten en vier Spaanse hostessen die zondag werden vrijgelaten, stapten mee op het vliegtuig.
Het vliegtuig van de Franse president landde zondagavond in Spanje, op een luchtmachtbasis buiten Madrid, waar Sarkozy en de vrijgelaten Spaanse bemanningsleden werden begroet door premier José Luis Rodriguez Zapatero, andere regeringsvertegenwoordigers en familie. Sarkozy zou later doorvliegen naar Frankrijk.

De journalisten en hostessen zaten in Tsjaad vast in de zaak van de Franse organisatie Arche de Zoé. Ze wilden 103 zogenaamde weeskinderen uit Darfour een betere thuis bezorgen in Frankrijk. De voorzitter van de organisatie, Eric Breteau, pleitte hen zaterdag voor een rechter in N’Djamena vrij. Een Tsjadische rechter beval daarop hun vrijlating, hoewel ze nog altijd in verdenking gesteld blijven.

De Tsjadische president Idriss Deby Itno stelde tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Sarkozy dat het geval van de Belgische piloot die vastzit in dit dossier 'zorgwekkend" is. De man is 75 jaar en zou met gezondheidsproblemen kampen. 'Ik zal het gerecht vragen dit geval van dichtbij te bekijken, zodat we morgen niet met een gewetenszaak zitten', klonk het.

De 75-jarige Jacques Wilmart werd opgepakt op 28 oktober in N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad. De onderzoeksrechter stelde hem in verdenking van medeplichtigheid aan de ontvoering van minderjarigen, na de poging van Arche de Zoé om de kinderen vanuit Tsjaad naar Frankrijk te brengen.

In dit dossier zijn, naast Wilmart, negen Fransen, zeven Spanjaarden en vier Tsjadiërs in verdenking gesteld. Ze riskeren vijf tot twintig jaar dwangarbeid in Tsjaad. Momenteel zitten er nog zes Franse vrijwilligers van l’Arche de Zoé in de cel in N’Djamena, naast drie Spaanse bemanningsleden, de Belgische piloot en vier Tsjadiërs.