Musharraf gooit oppositie in de cel
‘Gen. Musharrafs tweede coup,’ blokletterde de krant Dawn vanmorgen. Over heel het land zijn activisten en advocaten gearresteerd die niets ophebben met het militaire bewind van Musharraf.
In Pakistan zijn zondag honderden politieke activisten en politici opgepakt, een dag nadat president en legerleider Pervez Musharraf de noodtoestand uitriep, de grondwet opschortte, de hoogste rechter van het land verving en onafhankelijke televisiezenders uit de lucht haalde.

Premier Shaukat Aziz noemde het waarschijnlijk dat de voor januari geplande verkiezingen worden uitgesteld. Daartoe is nog niet besloten, maar de verkiezingen zouden maximaal een jaar uitgesteld kunnen worden, zei hij. Aziz zei dat maatregelen die zaterdag zijn genomen ‘zo lang als nodig’ van kracht blijven en dat sinds de noodtoestand werd uitgeroepen rond de vijfhonderd oppositie-activisten zijn opgepakt.

Volgens Musharraf bevindt zijn land zich op een 'gevaarlijk knooppunt'. De autoriteit van de regering wordt volgens hem bedreigd door moslimextremisten en terroristen. 'Ik laat niet toe dat het land zelfmoord pleegt', klonk het.

Opposanten en activisten worden daarom bij bosjes opgepakt. Onder hen ook Javed Hashmi, de voorzitter van de partij van voormalig premier Nawaz Sharif. Ook Asma Jehangir, de voorzitter van een onafhankelijke commissie voor de mensenrechten zit in de cel. Imran Khan, een andere oppositieleider, werd onder huisarrest geplaatst.

Musharraf liet ook het hoofd van het Hooggerechtshof vervangen. Dat hof zou zich normaal uitspreken over Musharrafs herverkiezing tot president. Volgens de Pakistaanse grondwet mag de president zijn functie niet combineren met die van generaal in het leger.

In de hoofdstad Islamabad stelde de Pakistaanse politie barricades en prikkeldraad op op de wegen die leiden naar het parlement, het presidentieel paleis en het hooggerechtshof. Er zijn verscherpte controleposten nabij de openbare radio, de tv-zenders en de luxehotels. De winkels zijn open, maar er zijn weinig klanten en er is weinig autoverkeer.

Volgens Hashmi is Musharrafs demarche een poging om zijn politieke vel te redden. ‘Maar hij kan niet overleven tegen de woede van het volk in’, zei ze net voor ze weggevoerd werd.

Zwartste dag in geschiedenis

Oppositieleider Benazhir Bhutto - die vorige maand terugkeerde na acht jaar in ballingschap - sprak van de ‘zwartste dag in de Pakistaanse geschiedenis’.

Musharraf zei zaterdag in de televisietoespraak waarin hij de maatregelen bekendmaakte dat islamitische extremisten ‘die hun achterhaalde ideeën opleggen aan gematigden’ de regering in gevaar brengen. Ook verweet hij het hooggerechtshof de bewegingsvrijheid van de regering te beperken door het officieel worden van zijn herverkiezing op te houden. Opperrechter Iftikhar Mohammed Chaudhry is opnieuw door Musharraf ontslagen. Musharraf ontsloeg de rechter eerder dit jaar ook al, maar massale demonstraties dwongen hem toen het ontslag in te trekken.