De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en India hebben met ‘diepe bezorgdheid’ gereageerd op het uitroepen van de noodtoestand in Pakistan door president Pervez Musharraf.
 • Verenigde Staten

  ‘De VS hebben duidelijk gemaakt dat zij geen steun geven aan buitengrondwettelijke maatregelen, omdat die maatregelen Pakistan afbrengen van het pad van democratie en burgerbestuur’, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Ze zei dat de Amerikaanse regering bij haar weten nog geen contact had gehad met Musharraf nahet uitroepen van de noodtoestand. ‘Wat er ook gebeurt’, zei Rice, ‘we zullen aandringen op een snelle terugkeer naar burgerbestuur, constitutionele orde en het houden van vrije en eerlijke verkiezingen.’

  De VS zijn niet zinnens hun militaire hulp aan het land meteen op te schorten. Dat meldt de woordvoerder van het Pentagon. ‘In dit stadium heeft de verklaring van de president geen impact op onze militaire steun aan Pakistan’, zei Geoff Morrell. ‘De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, die op weg is naar China, zal nu geen contact opnemen met Musharraf.’, zei de woordvoerder die mee op het vliegtuig zit. ‘Pakistan blijft echter een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme en de minister volgt de gebeurtenissen op de voet’, verzekerde hij.


 • Groot-Brittannië

  De Britse regering zei dat Pakistans toekomst afhangt van het garanderen van de rechtstaat. ‘Alle vrienden van Pakistan zullen bezorgd zijn over de keer die de zaken vandaag hebben genomen’, zei minister van Buitenlandse Zaken David Miliband. ‘We erkennen de bedreiging van de vrede en veiligheid waar het land mee geconfronteerd wordt’, zei hij. Maar wil Pakistan stabiliteit, ontwikkeling en succes tegen het terrorisme bereiken dan kan het niet zonder ‘de kracht van democratie en de rechtstaat’.


 • India

  India riep op tot een ‘terugkeer naar de normale toestand’ in zijn buurland. ‘We betreuren de ,moeilijke tijden die Pakistan doormaakt’, zei woordvoerder Navtej Sarna van het ministerie van buitenlandse zaken. ‘We vertrouwen erop dat spoedig weer normale omstandigheden zullen terugkeren, zodat Pakistans overgang naar stabiliteit en democratie kan doorgaan.’

  India is bang dat het vredesproces waar het met Pakistan in is verwikkeld, door de instabiliteit in gevaar kan komen. ‘Voor India is een stabiel en gematigd Pakistan de heilige graal. Het zou niet makkelijker worden die te bereiken als India zich heel assertief opstelt’, zei Uday Bhaskar , de voormalige directeur van het Instituut voor Defensie en Strategische Analyse in New Delhi. Hij zei dat de militaire leiders de situatie in Pakistan nauwlettend volgen. toch was het volgens hem onwaarschijnlijk dat het leger in paraatheid zal worden gebracht na de demarche van Musharraf.