Voor achtste nacht op rij rellen in Parijs
Foto: AP
LE BLANC MESNIL - De onrust in de voorsteden van Parijs is vandaag zijn tweede week ingegaan. Voor de achtste opeenvolgende nacht werd de regio Seine-Saint-Denis ten noordoosten van de Franse hoofdstad geteisterd door brandstichtingen en vernielingen.

Premier Dominique de Villepin zei gisteren in het parlement dat het herstellen van de orde absolute prioriteit heeft.

Iets rustiger

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gingen ruim vierhonderd voertuigen in vlammen op. In het departement Yvelines werd een garage met 27 bussen in brand gestoken. Ook in drie pakhuizen werd brand gesticht.
Rechtstreekse confrontaties tussen relschoppers en de politie deden zich volgens het ministerie niet voor. Het was iets rustiger dan de nacht ervoor. De oproerpolitie was met 1.300 man op de been. Vijf agenten raakten door stenen en flessen gewond. De politie hield ongeveer veertig personen aan.

Dijon

Voor het eerst vonden ook rellen plaats buiten de hoofdstad. In Dijon werden verschillende auto's in brand gestoken.

Tussenrapport: politie treft geen schuld

De rellen begonnen vorige week donderdag in de noordoostelijke voorstad Clichy-sous-Bois, nadat twee jongeren die zich op de vlucht voor de politie in een transformatorhuisje hadden verstopt waren geëlektrocuteerd. Gisteren verscheen een tussentijds verslag waaruit blijkt dat de politie waarschijnlijk niets te verwijten is.
De slachtoffers, een 15-jarige jongen uit Mauritanië en een 17-jarige jongen van Tunesische afkomst, sloegen met een derde jongen op de vlucht toen ze na een partijtje voetbal een bouwterrein dat niet betreden mocht worden op waren gegaan en de politie arriveerde. Volgens het tussenrapport pakten elf agenten ter plekke zes personen op en waren ze 22 minuten voor het dodelijke ongeval gebeurde terug op hun post. De derde jongen, de 17-jarige Muttin Altun, verstopte zich ook in het transformatorhuisje en raakte zwaargewond. Hij zou hebben verklaard dat hij en de twee andere jongens wisten dat het gevaarlijk was om in een transformatorhuisje te gaan zitten, maar dat ze het toch hadden gedaan omdat ze dachten dat de politie hen achternazat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig