DASHT-I-QALAH/KABU - Talibanstellingen in het noordoosten van Afghanistan bij de grens met Tadzjikistan zijn vanochtend onder hevig vuur komen te liggen. Volgens een journalist van het Franse persbureau AFP zijn er meer dan honderd bommen afgeworpen.
Het is het zwaarste bombardement in de sector tot nu toe. Alle linies van de Taliban over een lengte van een vijftigtal kilometer zijn onder vuur genomen door B-52 bommenwerpers. Niet alleen de vooruitgeschoven posities kwamen onder vuur te liggen, ook stellingen achter het front waren doelwit. Het aantal bommen dat in een paar uur tijd is afgeworpen overstijgt het aantal dat in de sector in een week is gegooid, aldus de AFP-journalist.

De gevechten in het district Aq Kupruk, 70 kilometer ten zuiden van de strategische gelegen stad Mazar-i-Sharif, gingen vanochtend door. Het gebied is grotendeels door Talibanstrijders heroverd op de Noordelijke Alliantie, zo meldden beide kampen.

Gisteren veroverde de oppositie het gebied nog op het regime in Kabul maar ze moest het diezelfde dag weer prijsgeven. Een woordvoerder van de alliantie zei dat achthonderd Talibansoldaten tijdens de strijd naar de oppositie waren overgelopen, en dat tweehonderd Talibanstrijders krijgsgevangen waren gemaakt. De Alliantie probeert al weken door de Talibanlinies in dit gebied te breken om te kunnen optrekken naar Mazar-i-Sharif.