Gretig Standard niet verder dan gelijkspel
Met een erg sneu gevoel verlaat Standard Europa. Over honderdtachtig minuten was het tegen Zenit Sint-Petersburg misschien de sterkste ploeg. Maar veel inzet en strijdlust leverde gisteren in Sclessin een veel te mager 1-1-gelijkspel op.
Doelpunten maken, en wel drie keer, was de bijna onmogelijke opdracht van Standard na de 3-0 uit de heenmatch. En daarom was het opmerkelijk dat Michel Preud'homme, die de wedstrijd geschorst vanop de tribune volgde, maar één aanvaller aan de aftrap bracht.

Dieumerci Mbokani zat op de bank, de Braziliaanse verdediger Fred - in het begin van het seizoen nog naar de B-kern gestuurd - nam zijn plaats in.

Gedurfde strategie

Na vijf minuten werd het tactisch plannetje van Preud'homme duidelijk. Guchi Onyewu werd naast De Camargo de frontlinie ingestuurd en moest met zijn duel- en kopkracht oorlog stoken in het vijandige strafschopgebied. Defour speelde in een controlerende, teruggetrokken rol, wat Fellaini de ruimte gaf om er aanvallend uit te komen.

De gedurfde strategie van Preud'homme werkte veertig minuten wonderwel. Standard speelde met veel druk op de bal en de hoofden van De Camargo, Onyewu en Fellaini werden met de lange bal bereikt. De Rouches voetbalden maar liefst zeven doelkansen bij elkaar vooraleer Onyewu - met de hulp van de keeper - Standard na vijfendertig minuten oververdiend op voorsprong bracht.

Zenit Sint-Petersburg stond aanvallend nergens. Arshavin, die Standard met twee doelpunten in de heenmatch had koud gemaakt, verprutste de enige uitgespeelde kans. De talrijk opgekomen Luikse aanhang begon in een stunt te geloven.

Sterke Lombaerts

Maar nog voor het rust kreeg dat geloof een knauw. Gucci Onyewu werd met een tweede gele kaart van het veld gestuurd na hard ingrijpen op Tymoshchuk. Craig Thomson, de Schotse arbiter die Marouane Fellaini had uitgesloten tijdens België-Israël op het beloften-EK in Nederland, haalde daarmee opnieuw de woede van een Belgische ploeg op de hals. Het eerste geel van Onyewu - voor spelbederf - was licht toegekend. Maar op het tweede geel konden de Rouches niets afdingen.

Het sierde de thuisploeg dat ze in de tweede helft op haar elan doorging. Met drie achteraan - Mbokani was er dan toch ingekomen voor Fred - bleven de Luikenaars het doel van Contofalsky bestoken. Maar Nicolas Lombaerts speelde alweer een erg sterke partij en Igor De Camargo was enkele keren net niet bij de pinken om de Russische verdediging te verschalken.

Halfweg de tweede helft stond het bijna 2-0. Lombaerts werkte een voorzet van Marcos in eigen doel. Op aangeven van de lijnrechter keurde de scheidsrechter het doelpunt om onduidelijk buitenspel af.

Het afgekeurde doelpunt brak de Rouches mentaal. Met het wegtikken van de minuten slonk de hoop op een stunt razendsnel, en de Luikse verdedigers konden de ruimtes niet meer belopen. Pavel Pogrebnyak kreeg wel heel veel tijd om de 1-1 kurkdroog naast Espinoza in doel te schuiven.