In Myanmar is na de massale demonstraties tegen het militaire regime nu een arrestatiegolf zonder voorgaande aan de gang. Mensen worden midden in de nacht van hun bed gelicht en weggesleept, aldus ooggetuigen donderdag.
VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon zei in New York erg bezorgd te zijn over de situatie in het Zuidoost-Aziatische land. Hij toonde zich zeer terughoudend over het resultaat van het crisisoverleg van zijn gezant Ibrahim Gambari in Myanmar.

Kort voor de terugkeer van Gambari zei Ban: 'We kunnen niet altijd succes boeken. We doen wat we kunnen'. China toonde zich reeds 'verheugd over het resultaat', zonder evenwel op details in te gaan.

In de havenstad Yangon, de voormalige economische metropool Rangoon, dringt het leger tijdens het nachtelijk uitgaansverbod de huizen binnen. Woensdagnacht waren de commando’s volgens bewoners uit de omgeving van de Shwedagon-Pagode onderweg. Geviseerd worden vooral mensen die tijdens de demonstraties van vorige week op de stoep stonden of foto’s maakten. 'Hun misdaad is dat ze geapplaudiseerd hebben en de monniken hebben aangespoord', zei een ooggetuige.

Volgens de radiozender in ballingschap Democratic Voice of Burma in Noorwegen zijn ook minstens 20 Myanmarese journalisten verdwenen. 'Ik maak me grote zorgen over het lot van de gevangenen', zei de Finse ambassadeur in Yangon, Lars Backstrom. 'Het aantal gevangenen is blijkbaar erg hoog, en niemand durft de mensen te bezoeken'. Het regime weigert het Rode Kruis sinds maanden de toegang tot gevangenen. Vrijgelatenen berichten over interneringskampen rond Yangon met verschrikkelijke hygiënische toestanden. Daar zouden naast burgers ook honderden monniken in de cel zitten.

De razzia’s tonen aan dat het leger vorige week ook voor het neerslaan van de protesten met traangas en machinegeweren reeds ijverig bezig was met geheim agenten in burger, die demonstranten en toeschouwers op beeld vastlegden.