Op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn binnen 24 uur bijna 600 overwegend Afrikaanse vluchtelingen geland, onder wie twee pasgeboren baby’s. De Italiaanse autoriteiten deelden donderdag mee dat de 'illegale' vluchtelingen met in totaal acht boten arriveerden.
Woensdag strandden al 300 vluchtelingen op Lampedusa. Zij zullen allen naar een opvangcentrum gebracht worden.

'De aantallen worden steeds groter', zei een woordvoerder van de EU-Commissie in Brussel. De afgelopen maanden werden minder bootvluchtelingen in de centrale Middellandse Zee en voor de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan geteld.

De woordvoerder wijt dit aan de patrouilles onder leiding van het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking van de buitengrenzen van de Europese Unie (Frontex). In het oosten van de Middellandse Zee steeg het aantal dan weer, zoals de EU-commissaris van Justitie Franco Frattini onlangs meedeelde.

In de haven van Lampedusa kwamen donderdag alleen al 215 migranten, onder wie 12 vrouwen, op een 15 meter lange sleepboot aan. De vluchtelingen zijn afkomstig uit Egypte, Tunesië, Marokko, Ghana en Iran. Na een noodoproep via een satelliettelefoon werden nog eens 65 vluchtelingen door de Italiaanse marine ten zuiden van het eiland in veiligheid gebracht.

Door het goede weer en de kalme zee komen momenteel bijna dagelijks vluchtelingenboten in de Zuid-Italiaanse wateren aan. De meeste passagiers zijn afkomstig uit Afrika. Vaak gebeuren er schipbreuken, waarbij jaarlijks vele mensen verdrinken. EU-commissaris Frattini rekent op een verhoging van de Frontex-middelen komend jaar. 'Dan kunnen we doen, wat we aangekondigd hebben', zei zijn woordvoerder: de patrouilles uitbreiden, om mensensmokkelaars af te schrikken.

De Commissie zal binnenkort ook overleg over de illegale migratie plegen met andere landen zoals Libië en Marokko, kondigde de woordvoerder van Frattini, Friso Roscam-Abbing, aan. De EU spant zich al langere tijd in voor akkoorden met de herkomst- en transitlanden van de vluchtelingen, opdat deze de illegaal naar Europa gevluchte mensen terugnemen.