De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il heeft donderdag ontkend dat hij gezondheidsproblemen heeft, zoals diabetes of een hartkwaal. Zuid-Koreaanse journalisten die dat beweren zijn romanschrijvers, geen reporters, zei hij volgens Zuid-Koreaanse media tijdens een laatste ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun in Pyongyang.
Over de gezondheid van Kim kwamen speculaties op gang nadat een team Duitse artsen eerder dit jaar Noord-Korea had bezocht. Volgens de speculaties moest Kim een hartoperatie ondergaan; zijn toestand zou zo slecht zijn dat hij nog geen dertig meter kon lopen.

Kim gaf toe dat buitenlandse artsen zijn land hebben bezocht. 'Wij hebben alleen maar mensen laten komen voor onderzoek omdat onze eigen studie van hartproblemen aan de zwakke kant is', zei hij.

Kim kwam in 1994 aan de macht nadat zijn vader, Kim Il Sung, aan hartfalen was bezweken. Kim Jong Il (63) heeft drie zonen met twee verschillende moeders, maar heeft nog geen van hen aangewezen als zijn opvolger.