Yves Leterme zal vrijdag om 15 uur verslag uitbrengen bij de koning. Het is het eerste bezoek aan de vorst sinds Leterme opnieuw werd aangesteld als formateur.
Omstreeks vier uur morgen zal Leterme zijn gesprekken met de verschillende delegaties over het migratiebeleid voortzetten. Ook vandaag zaten Leterme en de oranje-blauwe partijvoorzitters daarover al aan tafel.

Eerder op de dag liet de woordvoerster van de formateur weten dat er donderdag twee bilaterale contacten op de agenda stonden: een met de MR over gezondheidszorg en een met cdH over justitie, asiel en migratie.

In de loop van de dag bleek dat die vergaderingen uiteindelijk niet plaatsvonden. Zowel bij MR als bij cdH stelden ze van dergelijke vergadering niets af te weten.

In de vooravond lekte dan uit dat de formateur samen met de delegatieleiders van oranje-blauw - Jo Vandeurzen (CD&V/N-VA), Bart Somers (Open VLD), Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet - sinds 17.30 uur aan tafel zit om te praten over het hoofdstuk asiel en migratie.

Het was de eerste inhoudelijke vergadering die formateur Leterme samen met de oranje-blauwe formaties belegde. Bedoeling is immers om thema per thema tewerk te gaan, met eerst bilaterale contacten om de weg te effenen en dan plenaire vergaderingen om tot een deelakkoord te komen.