Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft donderdag op de Werelddierendag actie gevoerd voor de ambtswoning van Vlaams minister-president en minister van Landbouw Kris Peeters. GAIA roept hem op een tweede rondetafelconferentie te organiseren over onverdoofde varkenscastratie.
'Zijn voorganger Yves Leterme had zo’n conferentie beloofd voor juli', zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

GAIA roept de overheid en de consumenten opnieuw op stil te staan bij het lot de miljoenen biggen die in België jaarlijks onverdoofd gecastreerd worden. 'Vandaag worden er nog elke dag 15.000 biggen onverdoofd gecastreerd. Dat zijn er 5,6 miljoen op jaarbasis', zegt Vandenbosch. 'Bovendien vindt 88 procent van de Belgen dat er in België een wettelijk verbod moet komen op het onverdoofd castreren. Dat blijkt uit een opiniepeiling die Ipsos in januari 2007 uitvoerde in opdracht van GAIA.'

Shocktherapie

Als reactie op een campagne van GAIA organiseerde toenmalig minister-president en minister van Landbouw Yves Leterme op 5 januari 2007 een eerste rondetafelconferentie over onverdoofde biggencastratie. 'Maar Letermes vervanger Peeters houdt ons aan het lijntje', zegt Vandenbosch. 'Daarom passen we wat shocktherapie toe, om de minister wat inlevingsvermogen met de dieren bij te brengen.'

Op het Martelarenplein werd een levensgrote foto onthuld waarop de minister naar zijn edele delen grijpt nadat hij symbolisch werd ’gecastreerd’. Een kabinetsmedewerker van Peeters nam nadien een geschenkje in ontvangst ’om het herstel van de minister te bevorderen’.

Volgens een akkoord tussen de federale overheid, de varkenssector, onderzoekers en GAIA mochten in Vlaanderen tegen 2006 geen onverdoofde varkenscastraties meer worden uitgevoerd en mogen er tegen 2009 geen chirurgische castraties meer gebeuren. 'Maar vandaag blijkt dat dit akkoord niet wordt gerespecteerd door de sector', aldus Vandenbosch.

Alternatieven

In Noorwegen, Australië en Nieuw-Zeeland worden al alternatieve, minder pijnlijke, methodes gehanteerd bij biggencastratie. GAIA pleit voor gelijkaardige methodes in Vlaanderen.