Hoewel ze slechts een kleine minderheid uitmaken van de twee miljoen landgenoten die de oorlog in hun land ontvlucht zijn, vormen Irakezen de grootste groep asielaanvragers in Europa.
Ook in België zijn er veel Iraakse kandidaat-vluchtelingen, maar ze worden voorafgegaan door Russen en Serviërs, zo blijkt uit statistieken.

In 2006 vroegen 19.240 Irakezen asiel aan in landen van de Europese Unie, zo meldt de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). In het eerste semester van dit jaar waren er al 20.000 Iraakse asielaanvragers. Daarmee wippen de Irakezen over de Serviërs.

De hoofdreden die Irakezen opgeven om naar Europa te komen, is familiehereniging. Velen komen ook illegaal de EU binnen.

De meeste Irakezen vragen asiel aan in Zweden: in de eerste zeven maanden van 2007 waren dat er 10.800, van wie 74 procent aanvaard werd. In Zweden vormen de Irakezen de op een na grootste etnische groep, op de Finnen na. In februari luidde Zweden de alarmbel en riep de EU-landen op Irakezen voorrang te geven bij asielaanvragen.

In België vroegen tijdens de eerste zeven maanden van 2007 607 Irakezen asiel aan, zo blijkt uit cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken. Alleen Russen (981) en Serviërs (940) waren talrijker.