Verwilghen hekkensluiter bij eerste stemronde
Foto: reuters
STRAATSBURG - Bij een eerste stemming voor de post als commissaris voor de mensenrechten bij de Raad van Europa eindigde Marc Verwilghen pas derde. Geen enkele van de drie kandidaten haalde de absolute meerderheid, daarom volgt er morgen een tweede stemronde.
De Pool Nowicki haalde het grootste aantal stemmen binnen, namelijk 89. De Zweed Thomas Hammarberg eindigde als tweede met 78 stemmen. Verwilghen haalde 65 stemmen. Het ging om een geheime stemming, dus het is onduidelijk hoe de verschillende fracties gestemd hebben.

In tegenstelling tot in de eerste stemronde is er geen absolute meerderheid nodig. De kandidaat met de meeste stemmen mag zich met andere woorden de opvolger van de Portugees Alvaro Gil-Robles noemen. Ondanks zijn derde plaats trekt Verwilghen zijn kandidatuur voor de post niet terug, aldus zijn woordvoerder. ,,Marc Verwilghen blijft in de race''.

De christen-democratische parlementsfractie van de Raad van Europa kreeg de aanbeveling om vandaag voor de Pool Nowicki te stemmen als commissaris voor de mensenrechten. Fractieleider Luc Van den Brande (CD&V) volgde die aanbeveling en stemde niet voor landgenoot Verwilghen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in