LONDEN - Volgens de Britse premier Tony Blair zijn tenminste drie verdachten van de aanslagen in de Verenigde Staten verbonden met het terrorisme-netwerk van Osama bin Laden. Dat heeft Blair vanmorgen tijdens een ingelaste spoedbijeenkomst in het Lagerhuis verklaard. Blair twijfelt er niet aan dat Osama bin Laden en zijn internationale terroristennetwerk Al-Qaeda achter de aanslagen in de VS zitten.
''Ik kan nu bevestigen dat van de negentien geïdentificeerde kapers, die op de passagierslijsten stonden van de vier gekaapte vliegtuigen, er ten minste drie in verband konden worden gebracht met Bin Laden. Hun sporen leiden naar kampen en organisaties van Bin Laden'', aldus Blair.

Een van hen speelde een belangrijke rol bij de aanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika (1998) en bij de aanslag op de USS Cole in Jemen (2000). Ook bij die terreurdaden was Bin Laden betrokken, zegt Blair.

Documenten

Blair belooft de Britse parlementsleden documenten te laten zien die erop wijzen dat de schuld van de terreuraanval bij Bin Laden moet worden gezocht. Er bestaan ook directere bewijzen van Bin Ladens betrokkenheid, zegt Blair. Maar die kunnen om veiligheidsredenen niet openbaar worden gemaakt.

Blair kondigt militaire vergeldingsacties aan. "Het zal moeilijk zijn, maar er is geen gemakkelijke weg." Wanneer de aanval zal worden ingezet, zegt Blair niet.

Antiterreurcoalitie
De Britse premier herhaalt dat de Taliban de in Afghanistan verblijvende Bin Laden moeten uitleveren en zijn trainingskampen voor terroristen moeten ontmantelen. Als ze dat niet doen, worden de Taliban de vijand van de internationale antiterreurcoalitie, benadrukt Blair. Om die coalitie verder te versterken, reist Blair vandaag naar Moskou voor overleg met de Russische president Vladimir Poetin. Die heeft de EU en de Navo gisteren steun toegezegd in de strijd tegen terrorisme.

Ook de Australische premier John Howard heeft vanmorgen verklaard dat de Amerikaanse ambassadeur bewijzen heeft voorgelegd van de betrokkenheid van Osama bin Laden bij de aanslagen in de VS. De premier noemt het bewijs "zonder twijfel zeer overtuigend".

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in