Plan-Peeters moet uitweg forceren
Foto: photo news
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft een plan klaar om de communautaire gesprekken opnieuw op gang te trekken: een prominente vertegenwoordiging voor Brussel tijdens de "interinstitutionele dialoog". Dat schrijft De Morgen donderdag. Het plan werd al afgetoetst bij zowel het kernkabinet van de Vlaamse regering als bij de Franstalige partijvoorzitters.
Officieel zijn het de drie koninklijke bemiddelaars die tegen half september een manier moeten vinden om de onderhandelingen over een staatshervorming nieuw leven in te blazen. Maar achter de schermen sleutelt Kris Peeters volop aan een "operatie deblokkering". Morgen/vrijdag al wil hij een schriftelijke nota voorleggen op de Vlaamse regering en een "ja" krijgen om verder te gaan, zo staat donderdag ook in De Tijd. Die krant meent dat dit kan uitdraaien op een "clash" met N-VA-minister Geert Bourgeois.

Uit de mondelinge toelichting die de minister-president gaf aan zijn kernkabinet, blijkt dat Peeters een manier zoekt om Brussel een prominente plek aan de onderhandelingstafel te geven. "Dat is uiteindelijk de logica zelve", luidde het aan de top van de Vlaamse regering.

De voorkeur van Peeters gaat uit naar een tweeledige overlegstructuur van Vlamingen en Franstaligen, maar beide taalgroepen zouden in hun midden het gezelschap krijgen van een Brusselaar. Zo zou Peeters tijdens de onderhandelingen Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld) naast zich krijgen, terwijl Rudy Demotte (PS) Brussels minister-president Charles Picqué (PS) zou meenemen.

Tegelijk zoekt Peeters een oplossing voor de vertegenwoordiging van de federale regering en meer in het bijzonder van MR-voorzitter Didier Reynders. Het zou de bedoeling zijn dat de twee federale ministers van Institutionele Hervormingen, Reynders en Jo Vandeurzen (CD&V), mee zouden mogen aanschuiven. "Maar dan zouden ze gewoon als ministers van Institutionele Hervorming optreden, en niet als echte vertegenwoordigers van de federale regering", verduidelijkte Vlaams minister Bert Anciaux.

Met het behoud van de tweeledige structuur hoopt Peeters tegemoet te komen aan de wensen van het Vlaams kartel. Een gelijkaardig voorstel van Yves Leterme werd in juli nog afgeschoten door zijn kartel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in