Luc Willems (Open VLD), die in 1997 verslaggever was van de parlementaire onderzoekscommissie Sekten, vindt dat er opgetreden moet worden tegen de uitwassen van organisaties als Scientology Kerk.
'Sektes kunnen in ons land niet worden vervolgd, maar er moet worden opgetreden tegen de uitwassen', zegt hij dinsdag in een reactie.

De Scientology-beweging werd in 1954 gesticht door Lafayette Ron Hubbard (1911-1986), ingenieur en sciencefictionauteur. De Scientology-leer stelt dat de mens kan genezen van zijn problemen door zijn geest te bevrijden.

'De organisatie ronselt mensen, vaak via persoonlijke contacten of mantelorganisaties, en legt hen een persoonlijkheidstest voor, gebaseerd op de leer van Hubbard', verduidelijkt Willems.

'De persoon die de test heeft afgelegd, krijgt na afloop een aanwijzing van punten waarop hij zich kan verbeteren. Hij krijgt daarop een cursus aangeboden die haast niets kost en die hem een goed gevoel geeft over zichzelf. Na afloop worden nog meer cursussen aangeboden, die de cursist helpen een vrij mens te worden. Die cursussen worden echter almaar duurder', zegt Willems.

Heel wat mensen komen zo in geldnood terecht en komen onder druk te staan. 'Organisaties die op dergelijke manier misbruik maken van de psychische zwakte van mensen, kunnen in ons land niet worden vervolgd. Er bestaat immers geen juridische definitie van wat een sekte precies is. In Frankrijk is er wel een verbod op sekten en daar zijn al verschillende Scientology-leden veroordeeld', aldus Willems.

De Open VLD'er stelt voorts dat de vervolging van Scientology in België de vrijheid van religie niet op de helling zet. 'Dat is een typische vergissing waar men zou kunnen in lopen. Op die manier probeert Scientology enkel zijn wanpraktijken te verdoezelen. Als Scientology voor de rechter komt, is dat niet om de Kerk te verbieden, maar om bepaalde praktijken van de Kerk te bestraffen', klinkt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig