Reactie Scientology: 'Geheim van onderzoek geschonden'
Dat er informatie is verschenen in de media over het onderzoek naar illegale praktijken binnen de Scientology Kerk, is een schending van de geheimhouding van het onderzoek. Dat zegt de beweging dinsdag in een persbericht. De organisatie wint momenteel juridisch advies in.
Scientology is naar eigen zeggen 'niet verrast' over het nieuws dat het Belgische federale parket de religieuze beweging vervolgt. 'De onderzoeksrechter heeft de laatste tien jaar de media gebruikt om daarmee te proberen de reputatie van Scientology Kerk te schaden', klinkt het. Volgens de organisatie schiep dit een klimaat van intolerantie en discriminatie rond Scientology Kerk.

Het lekken van informatie in de media is niet alleen een schending van het geheim van het onderzoek, vindt Scientology. Het is volgens de beweging ook een schending van het vermoeden van onschuld.

Voorts herinnert Scientology aan een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mensen van 5 april 2007. Daarin sprak het hof zich uit voor de religieuze vrijheid van Scientologen in 46 landen, waaronder België. 'We zijn uitermate bezorgd te zien dat in België deze vrijheid en dit fundamenteel recht niet worden gerespecteerd', besluit de organisatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig