Federaal parket vervolgt Scientology
BRUSSEL - Het federaal parket vervolgt de Europese en Belgische afdelingen van de religieuze beweging Scientology, samen met 14 leden. En dat voor een waslijst van misdrijven. Dat berichten De Tijd en La Libre Belgique.
Het gerechtelijk onderzoek naar de Belgische activiteiten van de wereldwijde Scientology-beweging startte al in 1999. Enkele ex-leden hadden een klacht ingediend wegens oplichting. Onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen liet alle praktijken van Scientology in ons land van naaldje tot draadje doorlichten. Nu is het omvangrijke dossier afgesloten en heeft het federaal parket een eindvordering opgesteld.

Het parket vervolgt zowel de Belgische Kerk van Scientology als het Europese bureau van de internationale beweging (Church of Scientology International). Ook nog eens veertien toplui en ondergeschikten worden beschuldigd van een hele reeks misdrijven: criminele organisatie, afpersing, oplichting, inbreuken op de handelspraktijken, overtreding van de privacywet en onwettige uitoefening van de geneeskunde.

Als de raadkamer de vraag van het parket volgt, wordt dit proces zo goed als een wereldprimeur. Scientology is in sommige landen zoals de Verenigde Staten erkend als een godsdienst en nooit eerder werd de organisatie op dergelijke schaal vervolgd.

Op het bureau was volgens De Tijd gisteren niemand bereikbaar voor commentaar, maar Scientology heeft alle beschuldigingen tegen de beweging meermaals ontkend. De organisatie pakt ter verdediging altijd graag uit met bekende leden uit de filmwereld zoals Tom Cruise en John Travolta.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig