BRUSSEL - Het Gentse biotechbedrijf Innogenetics gaat zich toeleggen op de diagnostiek van humane papillomavirussen (HPV), virussen die het risico op baarmoederhalskanker sterk vergroten. De beslissing om zich toe te spitsen op het onderzoek naar deze virussen past in de groeistrategie van het bedrijf.
Dat meldt Innogenetics maandagavond in een persbericht. Baarmoederhalskanker is op wereldvlak de tweede belangrijkste oorzaak van kankersterfte bij vrouwen. Een infectie met HPV-genotypes 16 en 18 verhoogt het risico op deze ziekte sterk. De genotypes zijn ook aanwezig in onlangs ontwikkelde preventieve HPV-vaccins en zijn opspoorbaar met het HPV-genotyperingsproduct van Innogenetics.

De nieuwe test, INNO-LiPA HPV Genotyping CE, krijgt vermoedelijk voor het einde van oktober de formele Europese CE-markering, zegt het biotechbedrijf in het persbericht.

Europese leider

Momenteel worden vrouwen via een zogenaamd Pap-uitstrijkje preventief gescreend op tekens van baarmoederhalskanker of het begin van deze ziekte. De nieuwe diagnosetest is volgens Innogenetics een belangrijke aanvulling op dit Pap-uitstrijkje en op de huidige DNA-gebaseerde HPV-screeningtests.

Innogenetics stelt de nieuwe test deze week voor op een beurs in de Tsjechische hoofdstad Praag. ,,Innogenetics heeft een boeiend en belangrijk nieuw terrein betreden binnen infectieziekten, en wil in eerste instantie een Europese leider worden inzake HPV-genotypering,'' zegt gedelegeerd bestuurder Frank Morich nog.