Israël bang voor vervolging
Foto: afp
JERUZALEM - Israël houdt er rekening mee dat Israëlische regeringsmedewerkers en legerofficieren als gevolg van het Israëlische legeroptreden in Libanon in het buitenland kunnen worden vervolgd wegens oorlogsmisdaden.
Bronnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigen dat in verband met die dreiging een team van juristen opdracht heeft gekregen eventueel gedaagden bij te staan.

In het conflict zijn aan Libanese zijde meer dan 850 doden gevallen, meest burgers. Aan Israëlische zijde vielen 159 doden, onder wie 39 burgers. Amnesty International beschuldigt Israël van oorlogsmisdaden, waaronder lukrake en buitenproportionele aanvallen op burgerdoelen. Ook de aanvallen op burgers door de Hezbollah worden bekritiseerd.

Volgens de bronnen bestaat het juridische team uit vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie en Defensie. Het gaat niet om een geheel nieuw team, omdat er al zo'n team bestond voor klachten voortvloeiend uit Israëlische operaties op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

In het verleden zijn verscheidene voormalige Israëlische legerofficieren en regeringsvertegenwoordigers in het buitenland aangeklaagd. De bekendste van hen is voormalig premier Ariel Sharon, tegen wie in 2001 in België een zaak werd aangespannen wegens zijn rol in de massamoord van 1982 in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Beiroet. Geen van die gevallen heeft geleid tot een veroordeling.