Assisenproces Belgische para's in Rwanda dichtbij
Foto: belga
BRUSSEL - De federale procureur heeft voor de kamer van inbeschuldigingstelling de doorverwijzing naar assisen gevraagd van de Rwandese legermajoor Bernard Ntuyahaga voor de moord op tien Belgische para's op 7 april 1994 in Kigali. De kamer van inbeschuldigingstelling velt donderdag haar arrest.
De doorverwijzing naar assisen is erg waarschijnlijk gezien dit de laatste stap is van de kamer van inbeschuldigingstelling voor het proces. Het lijkt er dus op dat het proces in de loop van het eerste semester van 2007 kan plaatsvinden.

Het gaat om een erg complex dossier en het proces zou meerdere weken kunnen duren.

De tien Belgische para's, die premier Agathe Uwilingiyimana in het kader van de VN-missie moesten beschermen, werden door Ntuyahaga ontwapend en meegenomen in een minibus naar het kamp in Kigali waar ze werden vermoord.

Volgens de federaal procureur Philippe Meire was het de missie van Ntuyahaga om de blauwhelmen te ontwapenen en hen naar het kamp Kigali te brengen. Hij benadrukte dat getuigen vertelden dat Ntuyahaga, aangekomen in het kamp, ,,het gerucht verspreidde dat de Belgische blauwhelmen verantwoordelijk waren voor de aanslag op het presidentiële vliegtuig'', een dag eerder.

In de loop van de zitting van maandag, die uitzonderlijk was opengesteld voor het publiek, eiste federaal procureur Philippe Meire dat Ntuyahaga ook berecht wordt voor andere moorden gepleegd in het kader van de Rwandese genocide.