Olieprijs daalt na gunstige orkaanvoorspelling
LONDEN - De prijs van de ruwe olie is maandag in Londen voor de eerste keer sinds 21 juni onder 68 dollar gezakt. De markt reageerde gunstig op een bijstelling van de orkaanvoorspellingen en de verwachting dat sancties tegen Iran zullen worden uitgesteld.
De prijs van een vat Brentolie daalde tot 67,59 dollar, het laagste niveau sinds 21 juni. Op 7 augustus steeg de prijs tot 78,64 dollar, een historisch record.

Vorige week bleek uit een rapport van de universiteit van Colorado dat het orkaanseizoen in de Verenigde Staten minder verwoestend zal zijn dan aanvankelijk voorspeld. Het land zou dit jaar ,,slechts'' dertien tropische stormen te verwerken krijgen. Vijf daarvan evolueren tot orkanen en twee tot cyclonen.

Een eerdere voorspelling maakte gewag van vijftien stormen, zeven orkanen en drie cyclonen. De oliemarkt vreesde een orkaanseizoen dat erg verwoestend zou zijn voor de petroleuminstallaties in de golf van Mexico. Die vrees dreef de prijs de hoogte in.

Iran

De markt heeft er bovendien vertrouwen in dat de VN-veiligheidsraad niet snel sancties zal opleggen aan Iran. Dat land weigert zijn nucleair programma stop te zetten. Onder andere Rusland en China zijn fel gekant tegen sancties.