Natascha Kampusch geeft woensdag eerste interview
Foto: epa
WENEN - Natascha Kampusch, het Oostenrijkse meisje dat acht jaar lang werd vastgehouden, geeft woensdagavond een interview aan de Oostenrijkse televisiezender ORF. Dat maakte de woordvoerder van het meisje maandag bekend. Het gaat om het eerste publieke optreden van Natascha sinds ze op 23 augustus wist te ontsnappen.
Zender ORF zou het meisje niets betalen voor het interview en zal ervoor zorgen dat de beelden ,,internationaal worden verspreid''. Natascha zal tijdens het interview onherkenbaar worden gefilmd, aldus woordvoerder Dietmar Ecker. Er is ook een interview voorzien met de krant Kronen-Zeitung, de grootste krant in Oostenrijk, en met het blad News.

De jongste tijd waren volgens de krant Kurier grote sommen aangeboden voor interviews met Kampusch. Er is ook nog altijd geen foto verspreid van het vandaag 18-jarige meisje. Ze bevindt zich momenteel op een geheime locatie.

Door de wereldwijde mediabelangstelling voor de verdwijningszaak was het meisje aanvankelijk geneigd zich af te schermen van al het mediageweld. ,,Het is nu haar eigen wens om de publieke opinie zelf te informeren'', zegt haar woordvoerder. Hij heeft ,,getracht een mediastrategie uit te werken die gunstig is voor haar gezondheidstoestand, haar toekomstperspectieven (een verwijzing naar inkomsten) en vooral haar leven na de mediastorm''.

Natascha vraagt de media intussen ,,begrip'' voor haar situatie en hoopt dat er interviews mogelijk zullen zijn ,,in functie van haar genezingsproces''.

Op tienjarige leeftijd werd Natascha ontvoerd door Wolfgang Priklopil. De man pleegde enkele uren na haar ontsnapping zelfmoord.