Premier houdt vast aan 10 oktober voor beleidsverklaring
Foto: belga
BRUSSEL - Premier Guy Verhofstadt houdt vast aan de tweede dinsdag van oktober om zijn beleidsverklaring in het parlement af te leggen. Zijn traditionele toespraak zou dus plaatsvinden twee dagen na de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober. De federale verkiezingen van volgend jaar worden niet vervroegd.
,,Uiterlijk de tweede dinsdag van oktober zal ik in het parlement verschijnen met die beleidsverklaring. Ik zal niet dulden dat die periode van electorale onzekerheid een negatieve weerslag zal hebben op ons werk'', stelde Verhofstadt maandagmorgen tijdens zijn rentree-interview op Radio 1.

Over de timing van zijn state of the union werd de laatste weken gespeculeerd. De vraag was of de tweede dinsdag van oktober zou worden gehandhaafd, omdat het samenvallen van de begrotingscontrole met de gemeenteraadsverkiezingen niet evident leek. Vele ministers zijn immers zelf kandidaat bij de verkiezingen.

,,Ik weet dat velen kandidaat zijn, maar waar een wil is, is een weg'', vindt de premier. ,,Ik denk dat het mogelijk moet zijn de onderhandelingen over de begrotingscontrole voor 8 oktober af te ronden en de tweede dinsdag van oktober te verschijnen in het parlement met een volwaardige federale beleidsverklaring die voor 2007 een overschot op de begroting creërt en de voorwaarden creërt om de werkgelegenheid verder te ondersteunen.''

Verhofstadt wil het ,,goede klimaat'' niet zien verloren gaan door kieskoorts. Hij doelde op de economische groei - ,,tegen de 3 procent'' - en ,,de kans dat we de werkgelegenheidscijfers kunnen halen die vooropgesteld werden.'' Daarmee komen de 200.000 nieuwe banen die hij aan het begin van deze legislatuur als doel vooropstelde opnieuw in beeld. ,,De Nationale Bank houdt het op 140.000 banen, het Nationaal Instituut voor de Statistiek en Eurostat zeggen dat misschien zelfs 200.000 nog haalbaar is'', luidde het.

Die begroting moet voor de premier opnieuw in evenwicht zijn. Meer zelfs, volgend jaar moet er een overschot van O,3 procent van het bbp zijn om het Zilverfonds te stijven. De premier stelde dat er zoals elk jaar besparingen zullen worden doorgevoerd, maar op een redelijke manier.

Zakelijk blijven

Hij zei ook dat er jaar geen vervroegde federale verkiezingen komen in 2007. Ze blijven geprogrammeerd voor mei-juni volgend jaar, stelde hij. Het staat ook in de sterren geschreven dat er na die stembusslag onderhandelingen komen over een volgende staatshervorming. Vehofstadt wil die op een ,,zo zakelijk mogelijke manier'' tot stand brengen. Hij herinnerde daarbij aan de aanpak van wijlen minister van Staat Hugo Schiltz. ,,Forse uitspraken aan beide kanten van de taalgrens helpen de zaak niet vooruit'', aldus Verhofstadt.

Meteen kwamen ook de uitspraken van Vlaams minister-president Yves Leterme in de Franse krant Libération aan bod. Daarin stelde Leterme dat Franstaligen in faciliteitengemeenten te weinig inspanningen doen om Nederlands te leren, uitspraken de Franstalig België deden steigeren.

Voor de premier zijn dergelijke uitspraken een beetje klassiek in de aanloop naar de federale verkiezingen. Verhofstadt had het over ,,spierballengerol aan beide kanten van de taalgrens''. Leterme en Elio Di Rupo spelen hun rol als minister-president van hun gewest. Ze moeten de publieke opinie tonen dat ze de Vlaamse en Waalse belangen verdedigen. Mijn rol is ervoor te zorgen dat er compromissen worden gesloten. Dat zullen beiden in 2007 ook moeten doen aan de onderhandelingstafel

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in