KABUL - Gevechtsvliegtuigen van de Navo hebben maandag bij vergissing Canadese troepen beschoten in Afghanistan. Een Canadees werd gedood en vijf raakten ernstig gewond.
De beschieting had plaats in het zuiden van Afghanistan, waar Isaf-eenheden in het district Panjwayi in de provincie Kandahar verwikkeld zijn in felle gevechten met de Taliban. ,,Twee Isaf-vliegtuigen boden steun, maar troffen jammer genoeg met hun kanonnen bevriende strijdkrachten'', aldus de verklaring.

Eerder sneuvelden al vier Canadese militairen in het grootscheepse offensief dat de Isaf zaterdag in Panjwayi tegen de Taliban heeft ingezet.

Zelfmoordaanslag

In de hoofdstad Kabul liet een zelfmoordterrorist vanmorgen een auto vol explosieven ontploffen naast een Brits troepenkonvooi. Vier Afghaanse burgers kwamen om het leven en vier Isaf-soldaten raakten gewond, van wie een later overleed.

In het district Parwan ten noorden van Kabul werden twee politiemensen gedood en raakten twee anderen gewond toen hun voertuig in een hinderlaag reed. Onder de doden was de politiechef van het district Kohi Safi, zei een politiewoordvoerder.

Bij een aanval van Taliban-strijders op het bestuurs- en politiehoofdkantoor van het district Garmser in de zuidelijke provincie Helmand werden zestien Taliban en drie politieagenten gedood. Het kantoor werd zwaar beschadigd.