Verfoeide Van Damme verlost Anderlecht
Jelle Van Damme scoorde het enige Brusselse doelpunt. Foto: photo news
Anderlecht staat op twee matchen van de poulefase van de Champions League. Paars-wit verloor weliswaar van het Turkse Sivasspor, maar na de 5-0 thuiswinst was ook een 3-1 nederlaag voldoende voor kwalificatie. Anderlecht bibberde tien minuten, tot Jelle Van Damme een verlossende goal scoorde.
Het hart van al wie paars-wit is, sloeg dinsdag even Dum Tek Tek. Van pure paniek weliswaar. Nog nooit in de geschiedenis van het Europese voetbal was het gebeurd dat een ploeg een 5-0 voorsprong uit handen gegeven had. In Sivas verloor het relaxte Anderlecht echter een kwartier lang de controle over de match en in die vijftien minuten kregen de Brusselaars twee goals om de oren.

Trainer Ariël Jacobs had in Turkije toch wat wijzigingen aangebracht in het elftal dat Sivasspor vorige week naar huis speelde. Hij zette Bouba in de plaats van Biglia en Gillet nam de positie van Matias Suarez over. Chatelle hield Legear weer uit de ploeg. De grote vraag was waarom Jacobs echter zijn succesvolle systeem van de voorbije weken omdraaide. De driehoek op het middenveld werd omgedraaid waardoor Bouba de enige defensieve middenvelder werd en Polak en Gillet een offensieve rol kregen. Dat bleek niet zo succesvol.

In de eerste tien minuten speelde Anderlecht nochtans goed de bal rond en moest de Turkse vice-kampioen jagen op het leer. Thuistrainer Bülent had overigens zijn doelman Petkovic, die in Brussel geregeld naast de bal sloeg, en voormalig KV Mechelen-speler Pieter Mbemba uit de ploeg gelaten. Als Anderlecht hoog stoorde, sloeg de Turkse defensie echter nog steeds in paniek.

Hele lichte penalty

Pas na tien minuten konden de 7.000 toeschouwers die ondanks de grote achterstand nog behoorlijk enthousiast waren, zich wat verheugen. Toen Kamanan een bal tot bij spits Ersen passte, kreeg die van Roland Juhasz alle tijd om te draaien. De spits schoof het leer via de hand van Proto in doel.

Anderlecht faalde dus in zijn opzet om een vroege tegengoal te vermijden en ging aan het zwalpen. Bovendien kwam de Spaanse scheidsrechter Mejuto Gonzales Sivasspor een handje helpen. De ref die nochtans ooit de Champions League-finale floot tussen AC Milan en Liverpool gaf een heel lichte penalty. Van Damme ontzette een bal, Juhasz gaf een rukje aan een Turks shirt en de bal ging op de stip. Yannick Kamanan, ex-speler van KV Oostende, liet Silvio Proto geen kans: 2-0. Het Turkse publiek ging er weer in geloven. Vooral ook omdat Juhasz en Van Damme op flanellen benen stonden te verdedigen.

Ariël Jacobs riep zijn troepen echter weer bij de les. Na de paniekopstoot ging Sporting weer rustiger voetballen en tot opluchting van Jacobs resulteerde dat ook in kansen. Eerst kopte De Sutter net naast en Boussoufa vuurde een vluchtschot in het zijnet. Toen Polak echter een vrijtrap voor doel zwierde, kreeg de Turkse verdediging de bal niet weg en Jelle Van Damme knalde staalhard binnen. De verdediger die vorige week nog verfoeid werd omdat hij flirtte met Standard gaf zijn ploeg nu toch iets terug. 2-1 was ook de geruststellende ruststand.

Futloos Anderlecht

Door het tegendoelpunt kwam de kwalificatie nooit meer in gevaar, maar Anderlecht voetbalde ook na de pauze futloos. Frutos kwam De Sutter nog vervangen, maar toen Erman mocht voorzetten stond Musa weer moederziel alleen om de 3-1 binnen te koppen. Proto pareerde nog een paar stevige schoten. Anderlecht kon in de Turkse Bergen dus geen vervolg breien aan zijn sterke seizoenstart, maar ziet zich verzekerd van Europees voetbal tot december.