CASTILLON-LA-BATAILLE - Alexandre Vinokourov (35) keerde dinsdag terug in het wielerpeloton. De Kazachse renner stond aan de start van het natourcriterium van Castillon-la-Bataille in Frankrijk. 'Vino' werd tijdens de tour van 2007 betrapt op bloeddoping en kreeg toen een schorsing van twee jaar.
'Dit is mijn grote comeback', vertelde Vinokourov voor de start aan de journalisten. 'Het voelt geweldig om opnieuw een koersbroek aan te hebben, het is alsof ik weer deel uitmaak van de familie', aldus de Kazach.

Vinokourov verscheen in een bijzonder shirt aan de start. Daarop stonden geen namen van sponsors, maar wel een foto van hemzelf en het opschrift 'Vino 4 Ever'. De Kazach verzekerde dat hij bij zijn volgende wedstrijd ( De Tour de l'Ain van 9 tot 12 augustus) weer zal rijden voor Astana.

Na de positieve test van Vinokourov in de Tour van 2007 moesten alle renners van Astana de ronde verlaten. In 2008 werd het team niet uitgenodigd voor de rittenkoers. Dit jaar keerde het team terug in de Tour met onder andere Alberto Contador en Lance Armstrong, die respectievelijk eerste en derde eindigden.