Een rechtbank in Los Angeles heeft het testament van de op 25 juni onverwacht overleden superster Michael Jackson geldig verklaard en de twee executeurs van die wilsbeschikking in hun functie behouden.
Jackson stelde in 2002 een testament op. Over zijn vermogen zijn veel speculaties. Volgens de gezaghebbende krant Los Angeles Times zou de zanger-danser naast 400 miljoen dollar schulden ook activa ter waarde van 600 miljoen dollar hebben gehad. Daarbij zijn nog niet de inkomsten gerekend van de opverende platenverkoop na zijn dood.

In het testament staat dat 40 procent van het vermogen naar moeder Katherine Jackson (79) gaat, 40 procent naar de kinderen en 20 procent naar niet nader genoemde liefdadigheidsdoelen.

Vorige week diende zijn moeder Katherine Jackson een klacht in bij de justitie, omdat zij naar haar gevoel door de voorlopige twee executeurs te veel in het ongewisse werd gelaten over de nalatenschap van haar zoon. Die executeurs zijn advocaat John Branca en muziekproducent John McClain.

In het bijzonder wilde moeder Jackson meer weten over de contracten die haar op 50-jarige leeftijd overleden zoon had afgesloten voor de geplande reeks van 50 concerten in Londen.

Op de zitting waar Katherine Jackson het hoederecht kreeg toegewezen over de drie kinderen van de zelfverklaarde 'King of Pop', bevestigde de rechter de geldigheid van het testament, net als de functie van Branca en McClain.

Niettemin is voor 11 augustus een nieuwe zitting vastgelegd om de contracten met concertpromotor AEG nader te bestuderen.

Katherine Jackson en de drie kinderen van de overleden ster krijgen maandelijks eveneens een niet nader bekende toelage uit het vermogen van Wacko Jacko.

Ondertussen hebben al meer dan 15.000 mensen een petitie op het internet ondertekend om de Nobelprijs voor de Vrede 2010 toe te kennen aan Michael Jackson. Op de site, die het initiatief is van een studente antropologie aan de Universiteit van Los Angeles, staat dat de zanger 'heel zijn leven lang zijn lichaam en ziel heeft gegeven om de situatie van de kinderen in de wereld en de Mensheid te verbeteren'.

De site is www.petitionspot.com/petitions/mjnobelpeaceprize.

De kans dat Michael Jackson de prestigieuze prijs krijgt, is gering. De zanger werd overigens vroeger al eens voorgedragen, maar dat viel in dovemansoren bij het Nobelcomité.