Uefa maakt zich zorgen om Real Madrid en Manchester City
Cristiano Ronaldo: 94 miljoen euro Foto: reuters
De Europese voetbalbond Uefa maakt zich zorgen dat Real Madrid en Manchester City de transfermarkt destabiliseren door monsterbedragen neer te tellen voor nieuwe spelers.
Manchester City, gesponsord door zijn rijke eigenaars uit Abu Dhabi, telde 118 miljoen euro neer voor Carlos Tevez, Roque Santa Cruz, Gareth Barry, Emmanuel Adebayor en Kolo Toure. Real Madrid deed er nog een schepje bovenop met 188 miljoen euro voor Cristiano Ronaldo, Kaka en Karim Benzema. En dat terwijl andere clubs het moeilijk hebben om te concurreren.

'Ik vind het verrassend - zeker in de huidige economische omstandigheden - en een beetje destabiliserend voor de markt', aldus secretaris-generaal van de Uefa David Taylor in een interview met de BBC. 'Ze maken de markt duurder, zeker wat betreft spelerskosten, en dat stelt ons niet bepaald gerust in deze moeilijke tijden.'

Voorzitter Michel Platini wees al eerder op de gevaren van wat hij 'financiële doping' noemt, clubs als Manchester United, Liverpool en Chelsea die hun transfers financieren door grote schulden op te bouwen.

'We hebben gezien wat de laatste jaren met enkele grote clubs gebeurd is - Leeds United bijvoorbeeld', gaat Taylor verder. 'Zij zijn financieel de dieperik in gegaan door zich te ver te riskeren.'