Ooit kon ze miljoenen uitgeven, maar nu moet de echtgenote van de New Yorkse miljardenoplichter Bernard Madoff voor elke 100 dollar die ze spendeert rekenschap afleggen. Van een New Yorkse rechtbank moet de 68-jarige Ruth Madoff een huishoudboekje bijhouden.
Kort voor de veroordeling van haar echtgenoot, eind juni, gaf Ruth Madoff het grootste deel van het familievermogen van zo’n 80 miljoen dollar uit handen, om de slachtoffers van de oplichtpraktijken te vergoeden. Het ging om villa’s, jachten en luxewagens. Ze mocht 2,5 miljoen dollar houden. Maar ze moet wel elke honderd dollar die ze uitgeeft, heel precies opschrijven, zo oordeelde een rechtbank.

De controle over dit huishoudboek gebeurt door Irving Picard, de curator van de Madoff-firma. Die klaagde Ruth Madoff al aan omdat ze zich de voorbije jaren zou hebben verrijkt met 44,8 miljoen dollar uit de firma. Overigens wordt Picard nu zelf door slachtoffers van Madoff beschuldigd van verrijking. Ze vinden zijn honorarium van 14,7 miljoen dollar voor de geleverde prestaties 'stuitend en ongepast'.

Bernard Madoff werd eind juni veroordeeld tot 150 jaar cel in een van de grootste oplichtingszaken uit de geschiedenis. Hij zat achter een piramide- of ponzifraude van 65 miljard dollar, die wereldwijd duizenden beleggers met lege handen achterliet.