Sterchele nu al van goudwaarde voor Club
Onder luid applaus mocht François Sterchele iets voor het einde het veld verlaten. Zijn aandeel in de moeizame overwinning van Club Brugge tegen Bergen, valt niet te onderschatten. Met twee goals deed hij de gouden bal op zijn rug alle eer aan.
'Na twee zwarte jaren oneindig veel blauwe' hing er achter de doelmuit van Stijn Stijnen. Hoe blauw de Brugse horizon oogt, is nog niet te voorspellen maar gisteren werden er alleszins enkele emmers zweet verspild. Club maalt er niet om want voor het eerst sinds december 2004 werd er nog eens gewonnen van Bergen.
>br> De (eerste) immense ontlading kwam er halverwege de eerste helft. Leko met een schitterende doorsteekbal op Sterchele. De Luikenaar, als topscorer van vorig seizoen nog steeds bezitter van de Gouden Bal op de rug, schermde de bal prima af van Jay en knalde de 1-0 vanuit een schijnbaar onmogelijke hoek voorbij Berthelin. Een golf van opluchting deinde door het Jan Breydelstadion want echt spetterend was het nog niet geweest.

Sterke start

Club was enthousiast gestart maar na minder dan tien minuten had Bergen al getoond waarom het zo vaak als mogelijke revelatie wordt genoemd. De Draken legden hun respect voor blauw-zwart opzij en voetbalden vrank en vrij mee. Meer nog, voor het doel van Stijnen werd het enkele keren behoorlijk warm en dat lag deze keer niet aan de zon die door de hoeken van het stadion tuurde. Al vroeg was er een zweefsprong van de nationale doelman nodig om een kopbal van Zoko over te tikken. Vooral de zwervende Brahami legde geregeld de gaten achterin bloot. Zonder erg evenwel.

Club toonde enkele mooie combinaties, met name via Geraerts die als schakel tussen middenveld en aanval fungeerde, maar de hard werkende Djokic miste de grootste kans. Het was zwoegen geblazen, vooral in het middenveld waar linkspoot Blondel op rechts stond en Englebert de rol van verdedigende buffer was opgelegd.

Meteen na de Brugse goal kwamen enkele pijnpunten van vorig seizoen bloot te liggen. Dalmat mocht moederziel alleen op Stijnen afstevenen maar moest door diens uitkomen te ver uitwijken om te kunnen afdrukken. Stolica buitelde de bal vervolgens naast.

Behalve een vrijschop van Leko die rakelings naast de paal suisde, bleef het eerder stil aan de Bergense goal. Vlak voor de rust bracht Zoko de verdiende 1-1 toch op het bord. Op aangeven van Ragued nam de Ivoriaan Clement op snelheid te grazen. Stijnen kruiste zijn pad tweemaal maar eerst kon niet ingrijpen, vervolgens durfde hij niet uit vrees voor een overtreding. Clement en Klukowski, die op de achterlijn had postgevat, legden Zoko geen duimbreed meer in de weg.

Stijnen houdt Club recht

In het begin van de tweede helft ging Club wel kamperen op de helft van de bezoekers. Bergen kreunde en mocht van spreken dat Djokic van dichtbij alweer zijn schot miste. Het was slechts uitstel van executie want na een uitgesponnen actie schotelde Djokic zijn maatje Sterchele zijn tweede van de avond voor. De Italo-Belg barst van het vertrouwen, getuige de manier waarop hij die tweede werkte. Wie enige twijfels had bij dé transfer van deze zomer, mag zijn scepsis al even opbergen.

De buit was echter nog niet binnen met het linke Bergen op de loer liggend. Stijnen moest zijn team tot drie keer toe behoeden van een nieuwe opdoffer. Eerst pareerde hij van dichtbij een kopbal van de ingevallen Datti, eerst bokste hij twee schoten van Zoko uit zijn doel. Een andere bal van Datti hobbelde rakelings naast. Voor Club zijn de eerste drie punten binnen. Met dank aan Sterchele die vlak voor een staande ovatie bij zijn wissel, ei zo na een derde keer scoorde. Volgende zondag mag de sluipschutter terug naar zijn Kiel.